Minőségi csempézés? Nézzük a trükkjeit!

A hidegburkolás összetett munka, komoly előkészületeket és alapos tervezést igényel. Négy fő fázisra lehet bontani, mindegyiknek megvan a jelentősége, így, ha mindegyikre körültekintően figyelünk, tartós eredményt érünk el. A Cemix hidegburkolási kisokosa segít a könnyebb eligazodásban.

Az első fázis az előkészítés, ami azért fontos, mert a helytelenül előkészített felületről könnyebben leválnak a későbbiekben a felvitt rétegek. Egy felújítás a visszabontással kezdődik, amikor a mélyben lévő hibák felszínre kerülhetnek. Ezek javítása után jön az aljzatkiegyenlítés, mert csak teljesen sík felületre javasolt ragasztani. Lényeges, hogy az alapfelületre kerülő anyag esetén biztosítani kell a tapadást, csempéknél akár tapadóhíd használatával is.

cemix_csempe_elokeszites

A második fázis a vízszigetelés, ami azért fontos, mert ez teszi igazán tartóssá a burkolatokat. Beltérben megakadályozza az alsóbb rétegek károsodását és elhasználódását (pl. a zuhanyzó burkolata mögé bejutó víz roncsolja a szerkezetet). Kültéren megakadályozza, hogy a víz bejusson a szerkezetbe, ami azért fontos, mert télen a megfagyott víz térfogati tágulásának következtében szétrepedhet a burkolat.

A harmadik fázis a ragasztás. Sokan a burkolati ragasztókon spórolnának, van azonban néhány speciális eset, amikor ezzel öngólt rúghatunk. A nagyméretű burkolati elemek rögzítéséhez például mindenképpen magas minőségű, műszakilag erős ragasztókra van szükség. Összehasonlítási pontként fontos megjegyezni, hogy az olcsóbb ragasztók már a padlófűtés okozta hőingadozásokat sem képesek hosszú távon elviselni.

cemix_csemperagasztas

A befejező fázis a fugázás, aminél szintén fontos, hogy minőségi anyagokat válasszunk, hiszen ezek még látványosabbá teszik a végeredményt. A szín és a tartósság elsődleges szempontnak számítanak, de ezeken kívül is létezik néhány olyan tulajdonság, ami befolyásolhatja döntésünket. A fürdőszobába érdemes vízlepergető tulajdonságú fugázót választani, azonban léteznek már antibakteriális hatású termék is, amelyek különösen praktikusak lehetnek ott, ahol nagy hangsúlyt kap a higiénia.

Még több burkolási tanács és terméktippek | CEMIX