Külső falazat, lapostető vagy terasz hatékony hőszigetelése? Igen!

Külső falazat, lapostető vagy terasz hatékony hőszigetelése? Igen!

A hőszigetelési követelmények folyamatos szigorodása és a mind energiatudatosabbá váló beruházói igények egyre kedvezőbb paraméterekkel rendelkező termékeket hívnak életre. A cél, hogy minél vékonyabb rétegvastagsággal tudjuk elérni a kívánt hőtechnikai szintet, tulajdonságokat. Milyen eszközök lehetnek a segítségünkre mindebben?

 A vastagabb hőszigetelés kivitelezési szempontból is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanakkor építészetileg is korlátokat szabhat a tervező számára, pl. változhat az épületforma, torzulhatnak az arányok, árnyékolttá válnak a nyílászárók. Az új épületek mellett felújítások esetében meglévő szerkezeti adottságokhoz is gyakran igazodni szükséges, így hatványozottan jelentkezik a hőszigetelés vastagságából következő helyhiány. Hatékonyabb hőszigetelés alkalmazásával anyagi előnyök is járnak: nagyobb beépítettség, alacsonyabb logisztikai költségek (szállítás, anyagmozgatás, tárolás), olcsóbb járulékos elemköltségek (pl. rögzítéstechnika).

Vékonyabb, mégis kiváló hőszigetelés? Lehetséges!

Vékonyabb teljes falvastagság esetén lehetőség van az épület méretének növelésére, ez főleg többszintes társasházak esetében lehet látványos. Családi házaknál – mérettől függően – ez pár négyzetméter lehet, de figyelembe véve a sokszázezer forintos négyzetméter árakat, még ilyen esetben is milliós tételről beszélhetünk. Előfordulhat, hogy építésjogi korlátokba ütközik a vastagabb homlokzati hőszigetelés alkalmazása, pl. műemlék jellegű-, utcafronton és/vagy telekhatáron lévő épületeknél, ahol csak egy magasabb hőszigetelési értékekkel rendelkező anyag, vékonyabb beépítési méretben tud megoldást nyújtani.

Tegyük otthonunkat grafitos burokba!

A hőszigetelő termékek piacán az egyik legnagyobb előrelépést jelentő újítás a grafitadalékkal dúsított EPS, mind a homlokzat, mind a lábazat tekintetében. A grafit szemcsék hozzáadásával javul a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez és szálas szigetelőanyagokhoz képest közel 15, de akár 35%-kal is hatékonyabb hőszigetelési tulajdonság érhető el. Egyéb anyagtulajdonsága a normál, fehér EPS termékkel megegyezik, tehát az éghetőség, méretstabilitás és szilárdsági jellemzők ugyanolyan megbízhatók.

Ha napjaink elvárásainak megfelelő, vagy akár előremutató energetikai szintet szeretnék elérni, modern téglánkra minimum 15 cm, míg régi típusú falazóanyagra 21 cm-es hagyományos, fehér EPS-t kell tennünk. A grafitos BACHL Extraportal ugyanakkor már 19 cm vastagsággal megvalósítható a kívánt teljesítmény. A fal teljes vastagságát tekintve egy régi falfelületre helyezett, hatékonyabb hőszigeteléssel keskenyebb eredmény érhető el.

Lábazati hőszigetelés kapcsán a legelterjedtebb megoldás az XPS lapok használata. A magas nyomószilárdságnál azonban fontosabb tényező a hatékony hővédelem, hiszen a lábazati vasbeton jelentősen alacsonyabb hőszigetelési értékeket képvisel, mint napjaink modern falszerkezetei. A BACHL Extrapor SOCKEL grafitos formahabosított hőszigetelés alkalmazása korszerű, és tartós megoldást jelent, legyen szó a hőhidak kialakulásának megakadályozásáról vagy az ún. visszaugró lábazat kialakításáról.

Homlokzati falak esetében szintén gyakori, hogy a népszerű, modern vázkerámia falazóelemek többszörösen hatékonyabb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a vasbeton lábazati fal.

Mindezt szem előtt tartva, egy 30 cm-es modern vázkerámia fal esetén, a jobb hőszigetelő képességű grafitos táblákból 14 cm, míg vasbeton lábazatra a grafitos formahabosított EPS-ből 14 cm vastagság szükséges. A lapok érdes felülete szilárdabb vakolattartást biztosít, a kültér felőli oldalon lévő 5 cm mély bemetszések pedig amellett, hogy védenek az esetleges deformációktól, a tapaszolás folyamatát is könnyebbé, annak eredményét erősebbé teszik. és erősebb lesz általa.

Bővebb információ >> Bachl hőszigetelések

A grafitos hőszigetelő elemek választékát keresse a MATERIX Építőanyag-szakkereskedésekben!