Eldugult? Szivárog? Zuhanykabin gyorsfix kezdőknek

Eldugult? Szivárog? Zuhanykabin gyorsfix kezdőknek

A zuhanykabin sok szempontból kényelmesebb megoldás tud lenni, mint egy fürdőkád. Nem csak kisebb a helyigénye, de a botlásveszély lehetősége is ritkább. A másik oldalról nézve viszont bizonyos fokig sérülékenyebb lehet, előfordulhat, hogy több karbantartást is igényel. Mutatjuk, mik mennek általában tönkre és mit tehetünk ellenük!

Dugulás: avagy a legkisebb rossz

Dugulás nagyobb gyakorisággal előfordulhat, és természetesen nem csak zuhanyzók, de fürdőkádak, sőt mosogatók esetében is. Fürdőszobában azonban a szappan-, tusfürdő- és egyéb lerakódásokon kívül a hajjal is meggyűlhet a bajunk. Ezek ugyanis viszonylag nagy csomókba összeállhatnak a lefolyóban, gátolva a víz elvezetését - ami pedig egy kis idő után nem csak jelentősen lassabban folyik le, de megjelenhetnek a kellemetlen, állott szagok is a lefolyóból.

A dugulást azonban könnyen megelőzhetjük. Legegyszerűbb a szűrőbetét használata, ami minden hajszálat és egyéb oda nem illő dolgot felfog. Emellett, ha hetente kitakarítjuk a zuhanytálcát és annak lefolyó körüli részét vízkőoldóval és zsiradékot oldó szerrel, úgy sokat tehetünk a probléma kialakulása ellen. Abban az esetben azonban, amikor már dugulással állunk szembe különböző lefolyótisztító gélekkel, granulátummal, rosszabb esetben csőgörénnyel egyszerűen tudjuk orvosolni a problémát.

Úszik a fürdőszoba

Zuhanyzás után az egész fürdőszoba tiszta víz? Lehet, hogy a kabin kopott, elöregedett, esetleg hiányzó szigetelése a ludas?

A zuhanykabin utólagos szigetelésének gondolata csak elsőre tűnik bonyolultnak - a vállalkozó kedvűek akár saját kezűleg is nekiállhatnak a javításnak. Ehhez nem lesz másra szükségük, mint vízlepergető szilikon tömítésre és egy lehúzóra. Ha azt tapasztaljuk, hogy a meglévő szigetelés hiányos vagy megkeményedett, érdemes a maradékokat előbb egy éles eszközzel, pl. szikével eltávolítani, vigyázva arra, hogy a zuhany kabin, tálca és sín ne sérüljön meg. Legegyszerűbben a hegyes, csőrös tubusos szilikonok használhatók, melyeket a fémpisztolyba történő behelyezés után könnyedén és pontosan lehet a szükséges helyre felvinni. A felvitt szilikon lehúzóval, esetleg nedves ronggyal történő elegyengetése után javasolt a felületet 24 órán át, de legalább reggeltől estig száradni hagyni. Az egyenletes felvitel nem csak esztétikusabbá teszi az összképet, a jó tömítőképességért is ez felel. Fürdőszobai szilikonokból többféle színű, illetve színtelen verzió is kapható, így könnyen választhatunk a helyiség színeivel harmonizáló anyagot.

Mikor van szükség szakértő kezekre?

Kétségkívül forduljunk szakemberhez abban az esetben, ha a szivárgást a zuhanytálca alól tapasztaljuk. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az megrepedt vagy a tálca alatt a lefolyócső lyukadt ki, elcsúsztak a csatlakozó elemek. Ilyenkor azonban még mindig egyszerűen megoldható a probléma, hiszen csak az elavult, illetve nem megfelelően illeszkedő elemeket szükséges kicserélni. Azonban, ha a tálca repedt meg vagy rés keletkezett a csempézett fal és a tálca között - tehát pontatlan az illeszkedés - a pontos összeszerelés érdekében érdemes szakembert hívni, hogy biztosan elkerüljük a padló további áztatásának veszélyét.

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések országosan több mint 80 telephelyen várják az építkezőket és felújítókat, széles kínálattal fürdőszobai kiegészítők, szaniter, szilikonok és burkolatok terén.

Kereskedéseinkről bővebb információ IDE KATTINTVA érhető el.