Otthonfelújítási támogatás 2024: júniustól indul a program

Otthonfelújítási támogatás 2024: júniustól indul a program

A 2024. júniusától induló otthonfelújítási programban résztvevő, családi háztulajdonosokkal szemben támasztott követelmény, hogy a beruházással legalább 30%-os energiamegtakarítást érjenek el.

Amellett, hogy az optimálisabb energiafelhasználás a rezsiszámlán is láthatóvá válik, hosszú távú befektetésként korszerűbb és komfortosabb otthonok kialakítását is eredményezi. Így duplán nyer, aki belevág! Ugyanakkor fontos kritérium, hogy ezúttal a támogatás kizárólag 1990 végéig megépült, gázhálózatra csatlakoztatott családi házak korszerűsítésére használható fel.

Mekkora összegű támogatás vehető igénybe?

Lássuk a számokat! A minimálisan szükséges önrész 1 millió forint, amelyhez legfeljebb 8 évre felvehető maximális hitelösszeg összesen 6 millió forint lehet. Ebből, a támogatott ingatlan elhelyezkedési területének fejlettségétől függően 2,5 - 3,5 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást állapíthat meg az állam. A fennmaradó rész kamatmentes hitelként törlesztendő, amelynek várható havi törlesztőrészlete 26-35 ezer forint között várható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legfrissebb információkról!materix_hirlevel_epitoanyag

Régóta várt lehetőség, de mire használjuk?

Az új otthonfelújítási program a korszerű otthon kialakításának minden fő szerkezetét érinti. Ennek értelmében igénybe vehető minden, életvitelszerűen használt ingatlan esetében nyílászáró-cserére, az épület hőszigetelésére, a víz- és gázfűtési rendszerek korszerűsítésére. A beruházásnak köszönhetően azonban kimutathatóan minimum 30%-os energiafogyasztás-csökkenést kell elérnie a családnak.

Előfordulhat, hogy ez talán soknak hangzik, de számítások szerint egyáltalán nem lehetetlen!

Megtérülő befektetés: néhány tipp, hogyan kezdjünk hozzá!

Az épületek modernizálása és energetikai korszerűsítése mindig megtérülő befektetés. Nem csak komfortosabbá válik otthonunk, de az optimális energiafelhasználás a rezsiszámlákat is segít kordában tartani. Gondoljunk csak bele: az elavult nyílászárók, a nemlétező vagy korszerűtlen hőszigetelés rengeteg, a téli fűtésből származó hőt, nyáron pedig a klímaberendezésekkel elért kellemes, hűs levegőt kiengedi. Ennek következményében a hőveszteség akár 40% is lehet.

A jól átgondolt hőszigetelő burok kialakításával akár 40-50%-kal is javítható otthonaink energiaháztartása. Ennek eléréséhez azonban rendszerben kell gondolkoznunk: épület hőszigetelése esetén a padlás, illetve a lábazati szigetelést sem szabad kihagyni. Így otthonunk minden irányból védelem alá kerül és elkerülhetjük a hőhidak kialakulását is. Ez utóbbiak ugyanis főként szigetelt és nem szigetelt részek peremén alakulnak ki, maguk után vonva számos olyan bosszantó problémát, mint a páralecsapódásból adódó penészképződés. Szintén javasolt a fokozott nedvességgel, sárral, esővel veszélyeztetett falrészeket vízszigetelni. Tipikusan ilyen terület az épületek lábazata.

Ahhoz, hogy az eredmény egyezzen az elképzeléseinkkel fontos, hogy az ilyen jellegű munkák megtervezéséhez és kivitelezéséhez keressünk szakembert, hiszen számos olyan tényező és épülettulajdonság előfordulhat, ami befolyásolhatja a megvalósítás menetét, eszközeit, azok alkalmazását.

A többiben pedig segítünk mi is! A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések naprakész csapata, széles építőanyag-, szerszámválasztékában mindent megtalálnak, amire szükség lehet, a különböző hőszigetelő elemektől a víz- és gázfűtési rendszer kiegészítőkig. Ahogy mondani szoktuk: a pincétől a padlásig, együtt építünk.

Szakkereskedéseink az ország több, mint 80 pontján állnak rendelkezésre, melyek elérhetőségei IDE KATTINTVA érhetők el.